Părinții sunt responsabili de modul în care copilul se dezvoltă și trebuie să vină în ajutorul acestuia cu tot felul de activități benefice. În primii ani de viață, aceste activități se fac sub formă de joc, iar pentru asta se folosesc foarte frecvent jucării educative. Acestea sunt concepute în mod special pentru a dezvolta tot felul de abilități și cunoștințe, având în acest sens o mulțime de avantaje:

  • contribuie la dezvoltarea abilității de rezolvare a problemelor, deoarece multe dintre ele presupun îndeplinirea anumitor sarcini care pentru cei mici pot să pară mai dificile (puzzle, seturi de construcție, seturi magnetice);
  • dezvoltă creativitatea și imaginația, cel mic având de realizat tot felul de provocări care îl ajută în acest sens;
  • încurajează interacțiunile sociale, multe dintre ele fiind create în așa fel încât să necesite socializate și să fie realizate în grup;
  • ajută la creșterea capacității de concentrare, sarcinile de îndeplinit fiind gândite în așa fel încât să fie făcute cu răbdare și multă atenție;
  • dezvoltă motricitatea fină, prin tot felul de activități care vor duce la atingerea scopului final;
  • încurajează jocul de rol, care îi va ajuta pe copii să își dezvolte în mod natural anumite abilități și cunoștințe și să reacționeze la tot felul de situații.

Dacă vrei ca și copilul tău să se bucure de toate aceste avantaje și să îl ajuți să se dezvolte într-un mod cât mai armonios, trebuie să cumperi diverse jucării educative. Variante foarte interesante și calitative, bine gândite și diverse, vei găsi la Câte-n Lună și-n Stele.

Este posibil ca în momentul în care dorești să faci astfel de achiziții să fii pusă în situația de a te întreba după ce criterii ar trebui să te ghidezi. Ei bine, iată ce ar trebui să ai în vedere:

  • vârsta copilului – este foarte important să ții cont de vârsta pe care o are cel mic, pentru a putea alege jucaria potrivită. Dacă sarcinile pe care trebuie să le îndeplinească sunt prea grele pentru vârsta lui, se va frustra că nu le va putea duce la îndeplinire, iar dacă sunt prea ușoare se va plictisi rapid.
  • nivelul de dezvoltare al celui mic – acest aspect trebuie luat în calcul în cazul în care observi că al tău copil fie este mult prea dezvoltat pentru anii pe care îi are, fie are un ritm ceva mai lent. Astfel, va trebui să îți dai seama de vârsta reală în ceea ce privește capacitatea de a rezolva anumite sarcini și acela să fie indicatorul după care alegi.
  • abilitățile pe care le dorești dezvoltate – nu toate jucăriile pun accent pe aceleași abilități. Dacă intenționezi să întărești mai mult anumite capacități, cumpără jucării care să vină în ajutor în sensul respectiv.
  • modul în care este realizată jucăria – și acest lucru contează foarte mult, deoarece unele jucării pot fi periculoase, chiar dacă se respectă vârsta, altele pot fi prost realizate (nu este cazul produselor de la Câte-n Lună și-n Stele). Nu uita să pui mereu siguranța copilului pe primul loc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *