Sunt multe analize medicale pe care le poți face atunci când te adresezi unui laborator și este bine să fii cât mai informat/ă înainte.

Biochimice

Aceste analize sunt efectuate pentru a stabili modul în care funcționează diverse organe interne, oferă informații cu privire la nivelul de enzime circulante și măsoară electroliții. Ele fac parte din analizele de rutină fiind indicate nu doar pentru diagnosticare, ci și pentru monitorizare. Cele mai comune sunt:

  • hemoglobina (Hg) – se regăsește în globulele roșii, fiind o substanță pigmentară și se ocupă de transportul oxigenului de la plămâni la țesuturi și a dioxidului de carbon de la țesuturi la plămâni.
  • leucocitele –  sunt globulele albe din sânge, care se află în măduva spinării și au rolul de a apăra organismul de infecții bacteriene, virale și diverse patologii.
  • creatina – este un aminoacid care se regăsește în celulele musculare și care contribuie la producerea energiei în timpul efectuării exercițiilor fizice.
  • colesterolul – este un lipid regăsit în sânge, care provine din colesterolul sintetizat de ficat sau din dietă. Poate fi de două tipuri: HDL (colesterolul bun, care are rol protector cardiovascular) și LDL (colesterolul rău, care se depune pe vasele de sânge și poate îngreuna circulația).
  • trigliceridele – reprezintă acizii grași din sânge.

Hematologice

Analizele hematologice te pot asigura de bunul mers al organismului sau îți pot arăta anumite probleme ce trebuie tratate. Hematologia se ocupă de studiul morfologic, fiziologic și patologic al sângelui, dar și a organelor care îl produc. În plus, îți poate da indicații și cu privire la bolile asociate.

Printre cele mai frecvente analize hematologice se numără:

  • hemoleucograma completă – este primul pas în evaluarea stării de sănătate când vorbim de probleme hematologice.
  • formula leucocitară – analizează cele cinci tipuri de leucocite (neutrofile, bazofile, eozinofile, monocite și limfocite)
  • VSH – viteza de sedimentare a hematiilor sau eritrocitelor – calculează rata la care sedimentează într-o oră hematiile dintr-o probă de sânge.
  • proteina C reactivă – oferă detalii cu privire la cum evoluează anumite afecțiuni inflamatorii cronice.

The process of selling your home through https://www.companiesthatbuyhouses.co/minnesota/ is simple and straightforward.

Imunologice

Analizele imunologice sunt necesare atunci când din diverse motive nu se poate afla prin altă metodă care este agentul patogen ce a cauzat o anumită boală. Practic se află ce anume a cauzat boala după ce pacientul a trecut deja prin ea, determinandu-se faptul că are anticorpi.

Analizele imunologice sunt întâlnite pentru diagnosticarea unor boli precum: sifilis, febră tifoidă, boli virale, reumatism etc.

Este important să îți faci la timp analizele de rutină și pe cele mai puțin populare, dacă este cazul, pentru a descoperi la timp afecțiunile cu care te-ai putea confrunta. Nu va trebui să plătești un pret analize sange si urina mare, multe dintre ele fiind decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *