In materie de podgorii romanesti, desi tara noastra se poate lauda cu o bogata traditie in materie de prelucrare a strugurilor inca de pe vremea dacilor, mostenirea lasata de acestia peste ani este una restransa la doar cateva zone exploatate in adevaratul sens al cuvantului. Una dintre cele mai prolifice astfel de intinderi, pe care se cultiva soiuri ce sunt transformate mai apoi in vinuri reputabile, este domeniul Budureasca, localizat in sud, in zona Buzaului.

Infiintata in anul 2013, crama este amplasata intr-o locatie consemnata in paginile istoriei ca fiind propice cresterii mai multor soiuri de vin, culturile materializandu-se de fiecare data in sortimente bogate in gust si arome deosebite. Daca si tu doresti sa degusti din vinurile produse intr-una din cele mai apreciate podgorii autohtone, pe site-ul Budureasca poti alege Feteasca Regala, Merlot, Pinot Noir, precum si alte sortimentele apreciate.

Ce inseamna un vin „corect”

Desi alegerea unui vin va ramane intotdeauna o preferinta personala si nicidecum una care ar trebui ghidata de anumite norme, ideea de vin “corect” exista totusi, alegerea acestuia fiind facuta pe baza beneficiilor evidente aduse sanatatii, precum si a compozitiei cat mai apropiata de starea sa naturala. Astfel, desi aceasta distinctie va apartine intotdeauna unui vin rosu sec, acest lucru nu se doreste a imputa celorlalte soiuri anumite caracteristici, ci pur si simplu de a face o departajare din punct de vedere al proprietatilor fiecarui tip in parte.

Vinul alb si calitatile lui

Daca ne referim la soiurile de struguri albi, la fel ca omologii lor mai bogati in tanin si respectiv in culoare, putem regasi o multitudine de soiuri ce se cultiva in inima podgoriei Dealu Mare, fiecare in parte cu note subtile si diferente delicate ce il deosebesc de sortimentele adiacente. In ceea ce priveste modul de servire, printre particularitatile de care adevaratii impatimiti vor tine intotdeauna cont se numara racirea acestuia pana la o temperature intre 6 si 12 grade celsius, servirea acestuia din pahare de tip lalea, umplerea acestuia pana in punctul de diametru maxim, precum si manuirea paharului intr-un mod corect ce nu va creste suplimentar temperatura lichidului.

Despre Feteasca Regala

Fiind considerata rezultatul unui proces de hibridare naturala dintre alte 2 soiuri de struguri albi, Feteasca Regala este un soi autohton foarte apreciat pentru gustul bine conturat si aroma placuta, ce le aminteste cunoscatorilor de prospetimea merelor romanesti. Ca si culoare, aceasta poate varia, de la alb-verzui cu tonuri de galben, pentru vinurile tinere, pentru ca mai apoi sa evolueze catre o nuanta aurie, pe masura ce procesul de maturare se definitiveaza. Avand o tarie moderata si un gust echilibrat, poate fi servit ca aperitiv ori insotit de carne alba. Daca si tu doresti sa incerci acest sortiment versatil, pe site-ul Budureasca poti alege Feteasca Regala de o calitate premium, pe care cu siguranta o vei aprecia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *