Cu siguranță ai auzit de paradontoză, numeroase reclame la diferite tipuri de pastă de dinți fiind prezente în media. Poate ai considerat că paradontoza nu este ceva foarte grav de vreme ce o pastă de dinți te poate ajuta în această problemă de sănătate. Ei bine, trebuie să știi că paradontoza nu trebuie ignorată și trebuie apelat la tratamente pentru a preveni stadiul final al acestei boli, și anume pierderea dinților.

Ce înseamnă paradontoza?

Paradontoza este de fapt o inflamație la nivelul oaselor și ligamentelor care susțin dinții. Această afecțiune debutează ca urmare a infecțiilor apărute la nivelul gingiilor, infecții care netratate duc la inflamarea ligamentelor și oaselor care reprezintă structura suport a dinților tăi. Dacă boala avansează până în ultimul stadiu, atunci rezultatul este pierderea dinților. Deși apariția acestei boli este destul de întâlnită, simptomele nu trebuie ignorate încă din primele etape ale bolii.

 

Tipuri de paradontoză

Principalele tipuri ale paradontozei sunt paradontoza cronică, paradontoza agresivă și boala paradontală necrotizantă. Paradontoza cronică este cea mai întâlnită și afectează în general populația de peste 30 de ani ca urmare a unei igiene orale precare și apariția tartrului pe dinți. Această problemă apare și evoluează încet de-a lungul timpului. Paradontoza agresivă se manifestă mult mai rapid și duce în foarte scurt timp la afectarea osului paradontal și implicit la pierderea dinților. Ultimul stadiu al bolii este acela în care din cauza sângerărilor gingivale și a structurii suport a dinților apar țesuturi moarte și infecții grave. Acest stadiu se manifestă de obicei la acele persoane care suferă și de alte probleme de sănătate care le afectează sistemul imunitar.

 

Etape ale bolii paradontale

Dacă ne referim la stadiile evolutive ale paradontozei, atunci aici trebuie amintite următoarele etape: gingivita, paradontoza incipientă, paradontoza moderată și paradontoza avansată. Gingivita este doar o infecție sau o inflamație a gingiilor care sângerează relativ ușor. Ȋn etapa de paradontoză incipientă dinții încep să fie dezgoliți de gingie, făcând anumite mici pungi care pot fi umplute cu bacterii. Paradontoza moderată apare ca urmare a lipsei de tratament din fazele incipiente și se manifestă prin sângerări și durere la nivelul gingiilor. Etapa de paradontoză avansată duce la distrugerea structurii de os și ligament ce susține dantura, ducând la pierderea dinților și dureri foarte puternice.

 

Tipuri de tratament paradontoza

Ȋn funcție de stadiul paradontozei și de starea generală de sănătate a pacientului, tratamentele în paradontoză pot varia foarte mult. Există tratamente naturiste care pot fi urmate acasă, există tratamente cu antibiotice pentru a combate bacteriile, tratamente injectabile sau tratamente cu tehnologie laser. Ȋn cazurile foarte avansate ale bolii vorbim și de tratamente chirurgicale.

 

Tratament paradontoza pret

La fel ca în orice altă afecțiune, cu cât paradontoza a ajuns într-un stadiu mai avansat, cu atât prețul tratamentului crește. Ȋn fazele incipiente prețul tratamentului este foarte mic, mai ales dacă alegi remedii naturiste în tratarea paradontozei. Dacă vrei să eviți să ajungi la tratamentul chirurgical, atunci poți opta pentru un tratament puțin mai costisitor, cum este cel cu laser, dar acesta aduce și cele mai bune rezultate fără a fi un tratament invaziv așa cum este cel chirurgical. Decizia în privința tratării paradontozei trebuie luată la recomandarea unui medic stomatolog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *