Pentru cei care nu stiu ce este fumatul pasiv, acesta reprezinta momentul prin care o persoana inhaleaza fumul alteia care fumeaza si fumul tigarii aprinse al acesteia, iar pe aceasta cale se pot atrage nenumarate probleme pe care le vom descoperi impreuna aici.

O multime de efecte negative

Efectele negative ale fumatului pasiv au fost demonstrate de mai multe ori de oamenii de stiinta, iar printre acestea se numara cresterea riscului de cancer pulmonar. Astfel, nefumatorii care locuiesc cu un fumator au sanse mai mari cu pana la 30% de a se confrunta cu cancerul pulmonar, dar cresc si sansele de aparitie a unor probleme cardiace cu pana la 40%, valoare care este chiar similara cu cea a fumatorilor. In acelasi timp, fumatul pasiv presupune inhalarea a peste 7.000 de chimicale, dintre care 69 sunt cancerigene, iar pana in prezent nu s-a ajuns la un nivel sigur al acestui fenomen.

De ce este periculos

Cu siguranta putine persoane se gandesc ca fumatul pasiv nu are cum sa fie daunator pentru ca un nefumator nu inhaleaza acelasi fum precum un fumator, insa acesta este foarte periculos. Asfel, fumul tigarii este mai toxic decat cel inhalat de catre fumatori si chiar cele mai mici doze de tutun pot favoriza nenumarate probleme pentru inima. In acelasi timp, oamenii de stiinta sunt de parere ca efectele expunerii la fumul de tigara pentru cateva minute sau cateva ore pot fi la fel de periculoase cu cele la care se expun direct fumatorii, motiv pentru care fumatul pasiv reprezinta o adevarata problema ce trebuie controlata.

Transmiterea fumului prin aer

Fumatorii care nu sunt pregatit sa renunte la acest viciu ar trebui sa fie macar preocupati de sanatatea celor din jur, astfel incat sa isi limiteze obiceiul in preajma acestora si sa fumeze doar in locuri special amenajate. De asemenea, trebuie avut in vedere faptul ca fumul se misca prin aerul pe care il respiram cu totii, iar efectele sunt semnificative, fara a conta cantitatea de fum, ci mai degraba tipul acestuia, aducand nenumarate probleme chiar si la nivele mai mici.

Respecta-i pe ceilalti

Pentru a-ti proteja familia ar fi de preferat sa nu fumezi in preajma membrilor, in special a copiilor care sunt expusi si vulnerabili in fata a nenumarate probleme. In plus, pentru ca hainele se pot imbiba cu fum, este de preferat sa fie alese unele dedicate acestui viciu, pentru ca mirosul sa nu fie transmis in incapere sau in dulap. Nu in ultimul rand, cel mai eficient mod este acela de alcatuire a unui plan pentru a renunta complet la fumat, iar aceasta ar trebui sa reprezinte o prioritate pentru toti. Astfel, acest pas important nu trebuie amanat si poate fi inceput chiar acum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *