Vitamina B12, sau cobalamina, este considerata ca fiind cel mai puternic factor antianemic, lipsa acesteia cauzand anemia pernicioasa. Desi carenta este rara, aceasta nu se datoreaza indeosebi alimentatiei deficitare ci mai ales unui viciu de absorbtie la nivelul sistemului digestiv.

Astfel, pacientii ce sufera de gastrita sau ulcer pot prezenta o valoare sub medie a vitaminei B12, precum si simptomele ce deriva din aceasta datorita medicatiei utilizate pentru a trata aceste patologii. Deoarece tratamentul indicat in astfel de situatii actioneaza prin reducerea secretiei de acid clorhidric din stomac, nici vitamina nu va mai fi absorbita corespunzator, datorita mecanismului acesteia de a fi extrasa din alimente sub actiunea pepsinei.

Surse

Denumita si “vitamina rosie”, ea se gaseste preponderent in alimentele de origine animala precum lactatele fermentate, ouale si bineinteles carnea rosie. Stiind acest lucru, persoanele vegane isi pot asigura aportul optim de vitamina B12 consumand soia fermentata, diferite tipuri de ciuperci, alge si venind in ajutorul alimentatiei cu diferite suplimente alimentare. De asemenea, desi face parte din categoria vitaminelor hidrosolubile, aceasta formeaza rezervele necesare in organe precum ficatul, rinichi sau splina.

Roluri

La nivelul ficatului, cobalamina este necesara datorita actiunii de protejare a celulei hepatice si impiedicand stocarea grasimilor, protejandu-l de fenomenul de steatoree. La nivelul procesului de reinnoire celulara, participa la sinteza ADN-ului, a fierului si a altor vitamine hidrosolubile. De asemenea, un rol cheie al vitaminei B12 este cel in pastrarea acuitatii senzoriale cu tot ce presupune aceasta deoarece actioneaza la nivelul sistemului nervos prin contributia la formarea tecii de mielina ce inveleste neuronii, fara de care transmiterea impulsurilor nervoase nu ar fi posibila.

Efectele carentei de B12 si boli asociate

Daca ne referim la deficienta cauzata de vicii de alimentatie, cu siguranta cele mai vizate sunt persoanele care aleg un stil de viata vegan sau tin perioade de post indelungate si repetate, dat fiind faptul ca orice compus de sinteza menit sa substitute aportul pe cale naturala nu este la fel de bine asimilat ca varianta sa organica.

De asemenea, patologiile inflamatoare precum boala Crohn sau boala celiaca vor avea ca manifestare secundara o carenta generalizata a microelementelor esentiale, printre care si vitamina B12. Nu in ultimul rand, bolile autoimune, alcoolismul si parazitozele intestinale sunt cunoscute drept posibile cauze de determinare a unui nivel de cobalamina scazut.

Importanta in sarcina

Datorita faptului ca nou nascutul isi ia nutrientii prin intermediul laptelui matern, orice carenta resimtita de mama va deveni o problema si pentru copil. De asemenea, o lipsa marcata a cobalaminei in viata intrauterina este indicata ca fiind cauza a multor malformatii precum spina bifida (defect de tub neural) ori anencefalia, motiv pentru care orice carenta in timpul sarcinii va fi tratata atât cu suplimentarea dietei cat si cu suplimente de sinteza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *