Necesitatea introducerii unei alimentatii fara lactoza poate surveni inca din primele luni de viata, atunci cand diversificarea cu formulele obisnuite de lapte corespunzatoare varstei dau semne ca nu asigura necesarul unui bebelus. Printre primele semne care ne dau de inteles ca schimbarea alimentatiei este necesara se numara scaderea ponderala sau imposibilitatea de a lua in greutate in mod corespunzator, scaunele de consistenta modificata sau senzatia de letargie. Daca simptomele apar la varste mai mari, acestea pot sa fie trecute cu vederea usor ori diagnosticate in mod eronat, desi o mare parte a populatiei dezvolta la un moment dat simptome care sa se incadreze in spectrul acestei intolerante. Explicatia pentru manifestarile care se produc in momentul ingestiei laptelui consta in faptul ca zaharul numit lactoza nu poate fi metabolizat in lipsa unei enzime digestive specifice, numita lactaza. In consecinta, sistemul imunitar al copilului poate fi afectat in timp, aceasta problema fiind insotita si de o stare generala alterata ori alte manifestari de tip digestiv.

Cum ne putem asigura de certitudinea diagnosticului nostru

In functie de gravitatea si specificitatea simptomelor, aceasta patologice poate ramane in umbra mult timp, mai ales in cazul in care nu sunt efectuate si investigatiile specifice. Desi este de multe ori confundata cu o forma de alergie, intoleranta nu poate fi adaugata in aceasta categorie, dat fiind faptul ca la nivel digestiv cauzele sunt diferite. Astfel, dupa confirmarea data de testele reglementate in domeniu, conduita terapeutica va fi stabilita in functie de varsta, variantele fara lactoza fiind didponibile pe piata atat pentru sugari cat si pentru copiii sau adulti. Dat fiind faptul ca deficitul de lactaza poate fi de multe ori tranzitoriu, necesarul reintroducerii treptate a lactatelor la un interval de cateva saptamani ne poate ajuta sa ne facem o idee cu privire la stadiul in care se afla organismul nostru.

Ce alternative putem introduce in alimentatie

In ceea ce priveste inlocuitorii care vor ajunge sa substituie formulele cu lactoza, multitudinea de variante disponibile in magazine presupune prelucrarea laptelui pentru a elimina acest tip de zahar care ii este specific sau tranzitionarea catre o varianta vegetala. Dat fiind faptul ca a doua categorie insumeaza o varietate mai mare, de multe ori ajunge sa fie favorizata in detrimentul celui de origine animala. Astfel, varianta de lapte din orez, fara lactoza reprezinta una dintre cele mai usoare si gustoase alternative, fiind preferata atat pentru gustul dulceag placut, cat si pentru proprietatile digestive binefacatoare, acestea fiind rezultatul unui proces enzimatic. Pe langa acestea, ajutorul oferit in preventia imbatranirii premature sau infrumusetarea aspectului pielii si a parului fac din alternativa de lapte din orez fara lactoza una ideala pentru toata lumea, nu doar pentru cei diagnosticati cu o productie insuficienta de enzime de descompunere a zaharului din laptele de vaca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *